Depressie in het licht van massagetherapie

Ze kwam bij mij, uitgeput, moe van al het gepieker, met buikklachten, veel spierspanning en een afgesloten hart. “Hoe is het voor jou om je zo te voelen?”, vroeg ik, en ze begon zachtjes te huilen: “het is een hel om niet meer te kunnen genieten en ik loop met zoveel spanning in mijn lichaam rond.” Depressie in een notendop. Als je dit ervaart, dan wil je dit kunnen uiten en je wil je gezien voelen, gezien in wie jij in wezen bent en dat is wat een Holos massagetherapeut je kan geven.

Depressie, een aanval op jezelf

Er is een relatie tussen alle klachten die hierboven beschreven staan. Als je veel piekert, leef je voornamelijk in je hoofd. Het lichaam krijgt te weinig energie en bovendien veroorzaken alle negatieve gedachtes een stressreactie in je lichaam. Het zijn als het ware aanvallen op jezelf met als boodschap: jij mag er niet zijn zoals je bent. Je lichaam zet zich hiertegen schrap. Bij de een uit zich dat in gespannen kaken, bij de ander in buikklachten en de derde heeft ijskoude voeten. Mensen met een depressie hebben om deze reden behalve mentale en emotionele problemen ook vaak fysieke klachten.

Als je niet meer verder kunt….

Precies deze fysieke klachten vormen een ingang om te onderzoeken wat de aard is van jouw oorspronkelijke pijn. De depressie is namelijk niet het probleem dat opgelost moet worden, maar de onderliggende emoties en verlangens die, vaak van kinds af aan, niet gevoeld en gezien mogen worden. Depressie ligt hier als een zware mantel overheen die het zicht belemmert op deze oude pijn. Tegelijkertijd dwingt zij je om stil te staan bij wat er echt speelt in jouw lijf en leven.  Alles in je stagneert, komt tot stilstand, omdat je op deze manier nu eenmaal niet verder kunt. De diepere boodschap van een depressie is: stop ermee jezelf ontrouw te zijn.

Uit je hoofd, in je lijf

Hoe kan massagetherapie je hierbij helpen? Een massagebehandeling trekt je om te beginnen uit je hoofd in je lichaam. Even rust voor dat brein dat zoveel overuren draait. Alles in je lijf -bloed, lymfe en energie- kan weer gaan stromen, zodat je je weer levendig kan voelen. Daarnaast herinnert de aanraking je aan je inherente goedheid. Het lichaam is immers zonder oordeel.

Het verhaal van je lichaam

In een depressie verdrink je vaak in een poel vol emoties of je hebt geen idee wat je voelt. Door de aandachtige aanrakingen ga je ervaren dat er plekken in je lichaam zijn die prettig zijn of juist pijnlijk, hard, scherp, dof, branderig en ga zo maar door. Door hierbij te blijven, gaan deze gebieden hun verhaal vertellen en wordt de fysieke en emotionele brei beetje bij beetje helderder. Je lichaam kennen houdt in jezelf kennen en zo krijg je weer contact met je eigenheid, je eigen waarde.

Thuiskomen bij jezelf

De pijnlijke sensaties in je lichaam kun je beschouwen als de noodkreten van je kleine meisje of jongetje. Zij wilden en willen graag gehoord en gezien worden. Dat is de grootste behoefte van ieder mens. Een massagetherapeut is erin gespecialiseerd om jou te leren luisteren naar je eigen lichaam. Zo krijg je weer grip op wie jij bent, wat je voelt, je verlangens en daarmee ook op je leven. Dit is wat massagetherapie doet: je laten thuiskomen bij jezelf.

Wil je weten wat massagetherapie voor jou kan betekenen? Neem contact op via www.tesoro.nu of bel 06-25577624. Ik denk graag met je mee.

Madeleine Verhoeven

Tesoro, praktijk voor massagetherapie

Share This