Signalen van je lichaam

‘Leren luisteren naar je lichaam, kunnen zijn met wat er is.’ Misschien klinkt het makkelijk of logisch. Maar als je met een knallende hoofdpijn rondloopt, of dubbel klapt van de pijn in je maag voelt het vaak anders. Je wilt helemaal niet met aandacht naar je lijf, je wilt gewoon dat het ophoudt!

Heel herkenbaar, ook voor mij! Toch zie ik klachten en symptomen als signalen. Signalen van het nog onbewuste dat om aandacht vraagt. Eigenlijk probeert je lichaam je een handje te helpen. Je lichaam vraagt, soms dwingend, naar jezelf te kijken. Omdat dat wat nu gebeurt misschien niet echt goed voor je is. Als je er op deze manier naar kunt kijken, dan kun je ‘gebruik maken’ van je symptomen en klachten in plaats van ze te bestrijden of te negeren. Dan zie je ze niet als vervelende tegenwerkende obstakels maar als ‘meedenkende’ waarschuwingssignalen.

Hoe maak je de vertaling?

Die vertaling kun jij alleen maken, want wat mijn lijf mij vertelt is iets anders dan wat jouw lijf jou vertelt. Zelfs als het om een zelfde klacht gaat. Jouw lijf vertelt een ander verhaal dan dat van mij.

Om meer duidelijkheid te krijgen in de betekenis van een symptoom of klacht, kun je kijken naar de locatie in het lichaam waar het zich manifesteert. Last van je schouders gaat vaak over iets anders dan stijve benen. En kiespijn raakt een ander thema dan oorpijn.

De wijsheid van onze taal

En je kunt gebruik maken van onze taal. Veel woorden en uitdrukkingen hebben een lichaamsdeel in zich. En vaak gaat daarachter een oude wijsheid schuil. Enkele voorbeelden:

 • Oost-Indisch doof zijn
 • Je ware gezicht laten zien
 • De schellen vallen van je ogen
 • Even doorbijten
 • Het hoofd boven water houden
 • Mijn hoofd barst uit elkaar
 • Koppigheid
 • Hardnekkigheid
 • Je iets op de nek halen
 • Je maag doen omkeren
 • Het ligt me zwaar op de maag
 • Ergens je schouders onder zetten
 • Te veel op je schouders nemen
 • Te weinig armslag hebben
 • Je poot stijf houden
 • Pisnijdig zijn
 • Voet bij stuk houden
 • Wankel op de benen staan
 • Vast grond onder de voeten verliezen
 • Op eigen benen staan
  enz. enz.

En, welke herken jij?

Misschien word je je nu wel bewust van een aantal uitdrukkingen die jij vaak gebruikt! En misschien houden ze wel verband met klachten die jij zelf hebt.

Het verhaal van mijn bekkeninstabiliteit

Ikzelf heb twee maal bekkeninstabiliteit gehad. Het heeft me een grote les geleerd, me een nieuw inzicht geschonken. Ik kon niet meer door mijn knieën en geen zijbewegingen maken. En dat was precies wat ik altijd deed. Ik sloeg altijd weer  ‘een zijweg in’, die me wegleidde van dat wat voor mij belangrijk was. En ik ging voortdurend  ‘door de knieën’ voor wat ik dacht dat anderen van mij verwachtte. Vanaf dat ik dat inzag, werd het anders. Ik sloeg de weg in naar Holos, naar Zachte Kracht, Rustpunt voor SpitsuurVrouwen en ging niet langer door de knieën voor wat ik dacht dat anderen van me wilden en verwachtten. Ik wandelde mijn eigen weg!

En ook nu nog zijn dit waardevolle signalen voor mij. Mijn lijf is daarin een boodschapper geworden.  Ik zie deze ‘klachten’, die nog geregeld opspelen als ik het moeilijk vind om mijn eigen weg te blijven bewandelen,  nu als zegeningen en niet langer als beperkingen.

Je bent welkom, met alles wat er is…

Heel benieuwd ben ik naar jouw verhaal. Wat vertelt jouw lijf jou? Begin je net een beetje een beeld te krijgen, of heb je een bepaalde klacht heel helder? Of tast je nog volledig in het duister….
Soms kan het heel fijn zijn als een massagetherapeut een stukje met je meewandelt, met je mee luistert naar wat jouw lijf jou probeert te vertellen. Je bent van harte welkom!

Warme groet Sijtje Princen
Zachte Kracht, Rustpunt voor SpitsuurVrouwen
06 4885 6967

Share This