Vanaf hun 40ste kunnen vrouwen de eerste verschijnselen van de overgang opmerken. Maar ieder vrouw is uniek en iedere menstruatiecyclus is uniek. Zo zijn er vrouwen die al voor hun 40ste in de overgang komen (vervroegde overgang door bv reactie op hormonen, eileiders verwijderd, erfelijke aandoening) en er zijn vrouwen die na hun 50ste nog helemaal geen overgangsklachten hebben.

De overgang is een fase van fysieke, mentale en emotionele veranderingen die een impact op jou en je omgeving hebben. Lichamelijk en geestelijk gebeurt er van alles. De veranderende hormoonhuishouding beïnvloedt ook de werking van je hersenen. Hormoonschommelingen tijdens de overgang zorgen vaak voor stemmingswisselingen. Sommige vrouwen denken zelfs dat ze gek of dement worden. Onwetendheid zorgt onder ander voor angst voor de toekomst. Wanneer kinderen het huis uit zijn krijg je misschien te maken met het zogenaamde lege nest-syndroom. Je hoeft niet meer te zorgen en kunt je hierdoor nutteloos voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je de controle verliest. Confrontatie met het ouder worden en je sterfelijkheid kan een verstoring van je zelfbeeld (versterkt klachten) veroorzaken. Ook kunnen onverwerkte emotie’s of trauma’s in deze fase naar boven komen zoals verlies en rouw om een gestorven familielid, partner of ongewild kinderloosheid, gemiste kansen in het leven.

Je kunt je niet begrepen voelen. Dit is zeker zo wanneer je vervroegd in de overgang komt. Je wordt geconfronteerd met een lichamelijke ouderdom die niet overeenkomt met je leeftijd. Vriendinnen die middenin de kleine kinderen zitten, herkennen zich niet in jouw verhaal.

Zoals gezegd is iedere vrouw uniek en iedere vrouw ervaart de overgang anders. Zeker is wel dat iedere vrouw in de overgang komt.

Door de hormoonschommelingen kun je zo uit balans raken dat je immuunsysteem daar ook onder te lijden heeft. Hierdoor ben je gevoeliger voor ziekten, stress (werk kan te zwaar worden), depressie.

Maar je kunt de overgang ook positief benaderen. Het is niet alleen de overgang van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode. Het is niet het begin van het einde. De overgang is de uitgelezen kans om zaken aan te pakken die je vroeger naliet. Een moment om nieuwe doelen te stellen, het is een soort hergeboorte. In deze fase kunnen oude idealen weer aan de oppervlakte komen en kun je de balans opmaken. Het intuïtieve deel van de hersenen wordt in deze fase geactiveerd en kun je meer vanuit je gevoel keuzes maken in wat jouw energie geeft en wat niet. Bewuster leven en focussen op wat je werkelijk wilt.

Massagetherapie is een hele mooie manier om je daarbij te helpen. Je ervaart hoe het is contact te maken met je lichaam en te voelen wat er in je omgaat.

Share This