Alles draait om liefde. Liefde voor de ander, maar ook liefde voor jezelf. En hoe moeilijk het soms ook is om toe te geven wat je graag zou willen, het is zo belangrijk om daar eens bij stil te staan. Wees ook lief voor jezelf.

Voordat de tweede lock-down inging heb ik nog een hele mooie massagecursus kunnen afronden, die ik gevolgd heb bij Hilda Wartena van RAAK. Een inspirerende, hartelijke vrouw die alles wat haar leven verrijkt heeft met liefde aan ons door wil geven. Bij deze cursus zijn we (nog) meer de diepte ingegaan met massages in de gebieden van de 7 hoofdchakra’s. Massage van de chakra’s wordt ook wel polariteitsmassage genoemd. De polariteitsmassage richt zich op bepaalde punten op het lichaam om de energiestroom in balans te brengen. De theorie van deze therapievorm vertoont grote gelijkenis met die van acupunctuur en de meridianenstructuur.

Wat zijn chakra’s?

Het chakra-systeem is een filosofisch model afkomstig uit India en is via de yogatraditie en yoga-beoefening in het Westen beland. In ons lichaam bevinden zich 7 hoofdchakra’s en 40 secundaire, kleinere, chakra’s. De hoofdchakra’s zijn geworteld in het ruggenmerg en liggen opgestapeld in een kolom van het stuitje (wortelchakra) tot aan de kruin (kruinchakra). Deze twee chakra’s vormen de uiteinden van de energie-stroom, onze levensenergie,  die door het ruggenmerg gaat. Tussen deze twee chakra’s liggen nog het heiligbeenchakra, de zonnevlechtchakra, het hartchakra, de keelchakra en de voorhoofdschakra. De kleinere chakra’s bevinden zich onder andere in de nek, schouders, handen, vingertoppen, voeten en miltstreek. Wanneer we spanning ervaren door vastgehouden emoties, kunnen deze energiecentra verzwakken of blokkeren. Hierdoor verandert de energie, waardoor we uit balans raken. Zolang de levensenergie ongehinderd stroomt, voelen we vreugde, liefde en gezondheid. Je kunt de levensenergie waarnemen door krachtig in je handen te wrijven. Beweeg ze van elkaar en vervolgens breng je ze weer naar elkaar toe tot je de energie het sterkst voelt. Je kunt het als een tintelende, koude of warme sensatie voelen.

Energie

Chakra’s zijn energiecentra in ons lichaam en spelen een belangrijke rol in de wijze waarop wij onze energie en levenskracht tot uitdrukking brengen. Het woord chakra betekent letterlijk “schijf”. Je zou ons lichaam kunnen zien als een computer en de chakra’s zijn de software met de informatie. Sommige mensen vinden het nogal zweverig klinken wanneer je het over chakra’s hebt, omdat het niet iets stoffelijks is. Je kunt ze, net als onze gedachten of gevoelens, niet vasthouden. Maar fysiek gezien hebben de chakra’s een krachtige uitwerking op ons lichamelijk functioneren. Want net zoals emoties onze ademhaling, hartslag en stofwisseling kunnen beïnvloeden, zo kunnen de verschillende chakra’s de hormoonhuishouding, chronische lichamelijke klachten, gedachten en gedrag beïnvloeden. En wij kunnen op onze beurt onze chakra’s, en daarmee onze gezondheid en ons leven beïnvloeden door onder andere het beoefenen van yoga-en ademhalingsoefeningen, lichaamsoefeningen, meditatie en (holistische) massage.

Geven en ontvangen

De cursus heeft mij letterlijk en figuurlijk diep geraakt. Het is een mooie aanvulling op de technieken die ik al gebruik. De 7 hoofdchakra’s zijn stuk voor stuk (aan)geraakt, maar de massage van het hartchakra was en is voor mij de mooiste die ik mocht geven en ontvangen. Misschien komt het door deze Coronatijd, waarin we het lijfelijke contact, die liefdevolle omarming, zo moeten missen. Dit gaat mij aan het hart. Ook ligt mijn hart op dit moment bij mijn ouders, die meer zorg en aandacht nodig hebben. En dan spreek ik nog niet eens over mijn eigen gezin, mijn man, mijn 4 kinderen, mijn 4 schoonzoons en –dochter, mijn 7 kleinkinderen…Ik merk dat deze hele periode veel energie kost.  En door (onbewust) met anderen bezig te zijn is het soms moeilijk om even bij jezelf stil te staan en te voelen wat je zélf graag zou willen. Luisteren naar wat jouw hart je te zeggen heeft…

Het hartchakra

Het hartchakra is het 4e chakra en staat voor vreugde en verdriet, beminnen en bemind worden. Het hart kan zich openen van vreugde, om lief te hebben of om liefde te ontvangen. Het kan zich afsluiten voor verdriet of verharden. Je hart reageert op alles wat je meemaakt.

Ik stem mijn massages altijd af op wat er op dat moment nodig is, waar mijn cliënt op dat moment behoefte aan heeft. Voor de lock-down in december vertelde één van mijn cliënten in het voorgesprek dat haar moeder 2 weken daarvoor was overleden, maar dat dit goed was. Ze was blij voor haar moeder. Ze vertelde ook dat ze de laatste maand alleen maar bezig geweest was met van alles te regelen. Dat ze daarin ook geen steun had gekregen van haar familie, maar dat dan misschien ook wel aan haar zelf lag. Maar ze kon het nu loslaten. Het was nu weer tijd om voor zichzelf te zorgen. Lief te zijn voor zichzelf. In het voorgesprek eindigde ze met “Ik ben me er steeds meer van bewust dat ik niet voor iedereen zorg kan dragen.”

Naar aanleiding van wat ze mij vertelde stelde ik de massage van het hart voor. Het is letterlijk en figuurlijk een liefdevolle massage. Bij de massage van je hart vraag ik je in verbinding te gaan met je hart en te voelen hoe het daarmee is.

  • Wat heeft het hart jou te zeggen?
  • Leef je vanuit je hart?
  • Wat zou je het allerliefste willen?

Mijn armen liggen naast het hoofd van mijn cliënt en mijn handen liggen op haar hart. Het voelt als een warme, liefdevolle omarming. Ze geeft aan dat het op de eerste plaats bijzonder voelt en heel beschermend en veilig. We onderzoeken stukje bij beetje het hartgebied door aandacht te geven aan wat er gevoeld wordt tijdens dat moment. We gaan letterlijk en figuurlijk de diepte in. De massage geeft haar ruimte en een gevoel van openheid. Ze voelt dat haar hart zich letterlijk en figuurlijk opent.

Engelkaart

Ik vraag mijn cliënten aan het eind van een sessie altijd wat ze, naar aanleiding van wat ze ervaren hebben, mee naar huis nemen. Soms laat ik ze daarbij ook nog een Engelkaart trekken. Op Engelkaarten staan sleutelwoorden die je kunnen helpen na te denken over bepaalde aspecten of periodes in je leven. Het is dan bijzonder dat de Engelkaart die getrokken wordt ook vaak aansluit bij datgene wat er op dat moment speelt, ervaren is of ervaren wordt. Zo ook bij deze cliënt.

Na afloop trok ze een Engelkaart. Deze was blanco. Haar reactie hierop was: Alles ligt open. Je hoeft niet alles in te vullen. Het komt zoals het komt. Een consult eerder vertelde ze dat ze tijdens de massage voelde dat het heiligbeen zich als “een ontluikende bloem” opende. Dat ze openstaat voor alles wat op haar pad komt. Hoe bijzonder en hoe mooi is het telkens weer wanneer dit soort uitspraken gedaan worden. Door te luisteren naar je lichaam, je hart.

Ze wilde dat ik ook een kaart trok. Op mijn kaart stond: Kracht. Die had ze zeker gevoeld. Er straalde een soort kracht vanuit mijn handen. Een energie die ontstaat uit de wisselwerking, de verbinding, tussen mij en mijn cliënt door middel van aanraking. Energie die ze op dat moment in haar lichaam voelde stromen. Gevoed door de chakra’s.

In deze tijd merken we nog sterker wat het gemis van aanraking met ons doet. Ik ben zo blij dat ik mensen mag ontvangen (al is het nu even niet), die op zoek zijn naar een luisterend oor, naar aandacht, maar vooral verlangen naar die aandachtige, liefdevolle aanraking. Ik mag ze laten voelen dat ze er toe doen. Dat ze er niet alleen voor staan. Dat ze zichzelf de ruimte mogen geven om in verbinding te blijven. Met zichzelf, maar ook met de ander. Op welke manier dan ook. Met heel hun hart.

Share This